Een heerlijke Goudse kaas die gemaakt wordt in het groene hart van Nederland. De Boeren Goudse opleg wordt gemaakt van rauwe koemelk en rijpt minimaal 2 jaar. Hier dankt de kaas dan ook zijn naam aan, de kaas wordt namelijk 2 tot maximaal 4 jaar “op de plank gelegd”. Sinds de middeleeuwen wordt er al Goudse Kaas gemaakt, omdat het een belangrijk handelsmiddel was. Tegenwoordig zien we helaas dat de echte boeren kaasmakers langzaam verdwijnen doordat zij niet kunnen concurreren met de goedkopere fabriekskazen. Heel jammer, want de smaak van echte boeren kazen is ongeëvenaard. Daarom zijn er een aantal instanties die zich inzetten voor het behoud van traditionele ambachten, zoals kaasmaken. Zo heeft de Slow food foundation deze kaas opgenomen in de Ark van de Smaak, een lijst van bijna verdwenen ambachtelijke producten. Ook draagt de kaas het Europese label GTS, gegarandeerde traditionele specialiteit. Deze bijzondere kaas behoort tot de absolute top met zijn complexe en fantastische smaak!