Dit hartje vindt zijn herkomst in het natte Normandië, Frankrijk. De kaas wordt vervaardigd uit rauwe koemelk van het ras Norman. Tijdens de bereiding worden er stukjes rijpere kaas aan de wrongel toegevoegd om de juiste “floracultuur” te bereiken. In een later stadium zorgt dit voor de witte donzige korst. Na een rijping van minimaal 10 dagen is het kaasje klaar om gegeten te worden, al rijpen wij hem liever iets langer om zo een heerlijke romige pâte te verkrijgen. Qua smaak heeft de kaas frisse zuren en tonen van champignon komen naar voren. Sinds de jaren 70 heeft de Neufchatel een AOC-benaming. Dit betekent dat er strenge regels moeten worden nageleefd voor, tijdens en na de productie. De kaas wordt in verschillende vormen gemaakt, maar de bekendste is het hart. Volgens de legende is deze vorm ontstaan doordat de vrouwelijke kaasmaaksters tijdens de 100 jarige oorlog verliefd werden op de Engelse soldaten die hier gestationeerd waren. De heiligen geloven liever dat de kaas engelenvleugeltjes voorstelt. Deze romige wit-florakaas is zowel een lust voor het oog als voor de mond!