Deze grote kaas behoort zeker tot de favorieten van iedere kaasliefhebber. Al eeuwen wordt deze kaas geproduceerd door de kleine boeren uit de Jura. Dit gebied kent hele strenge winters en dus moest er een kaas ontwikkeld worden die zowel voedzaam was als een lange houdbaarheid had. Elke Comté vergt ongeveer 500 liter melk. De boeren besloten samen te gaan werken omdat er meerdere kuddes nodig waren om deze hoeveelheid melk te produceren. Het resultaat is deze geweldige kaas. Inmiddels is de Comté zo populair dat het vandaag de dag de meest gegeten kaas is van Frankrijk. De Comté wordt gemaakt van de rauwe koemelk van het ras Montbéliard. Deze koeien grazen op de unieke vlaktes van de Jura. De kruiden die daar te vinden zijn, komen fantastisch naar voren in de smaak van de kaas. De Comté heeft een AOC keurmerk, waardoor de kaas aan strenge regels moet voldoen. Onze Comté, alleen gemaakt tijdens de zomermaanden, wordt vervolgens geaffineerd in het beroemde fort van st Antoine, en daarna door de keldermeester speciaal voor Bourgondisch Lifestyle geselecteerd. Nu spreken we altijd over 18 maanden en 30 maanden oude Comté, toch zal dit niet altijd helemaal accuraat zijn. Als u namelijk de kaas tijdens de zomer bestelt, is de kaas rijper, daar hij alleen in de zomer gemaakt wordt. Daarom hebben de kazen vanaf heden een nieuwe naam. De Comté 18 maanden zal nu Comté Reserve 2011 heten en de Comté 30 maanden Comté Millisieme 2010. Op deze manier zal de naam tijdens elk seizoen kloppend zijn. De jongere Comté is fruitig en heeft een heerlijke zoetige smaak. De rijpere versie is steviger met meer eiwitkristallen en animale tonen. Bij beide kazen komt voornamelijk de smaak van geroosterde noten naar voren. Toch zult u deze kaas zeker zelf moeten proeven. Er zijn namelijk kenners geweest die na uitgebreid proeven, maar liefst 80 aroma’s terug proefden, variërend van vanille tot nootmuskaat.