De boer die de Vacherin fermier produceert kampt met het probleem dat zijn bedrijf zich 15 km. buiten het AOC- gebied bevindt. Maar is dit nu echt een probleem? Ja, minder naamsbekendheid is het wel, en ja, het is waar dat de AOC wordt gezien als kwaliteitskeurmerk…. Maar een AOC betekent ook strengere regels, en dus minder ruimte voor creativiteit en passie van de boer zelf. De Vacherin fermier maakt zijn opkomst in Nederland pas half oktober. De kaas heeft een intense oranje kleur en is net als de Mont d’or gerijpt in sparrenhout. De melk voor deze variant komt enkel en alleen van de kudde koeien die zich op de boerderij van de kaasmaker bevindt, waarbij de melk voor de Mont d’or veelal uit een coöperatie komt. Tot zover de belangrijkste technische verschillen, maar dan de proef op de som… SMAAK! De Vacherin Mont d’or heeft een prachtige crèmekleurige korst, waar zich een fluweelzachte pâte onder bevindt. Wanneer de kaas de juiste rijpheid heeft zal hij qua smaak niet teleurstellen. In de aanzet is deze dan mooi fris, met daarop volgend subtiele kruidentonen van het sparrenhout, met tot slot een mondvol heerlijke romige massa, die vooral doet denken aan verse, volle melk. De Mont d’or is een allemansvriend waar maar heel weinig mensen “nee” tegen zeggen… De Vacherin fermier is zoals je noemt een “Boeren” kaas. Dit zorgt ervoor dat de kaas een veel intensere smaak heeft. De Vacherin Fermier is krachtiger en wordt veelal door kaasliefhebbers verkozen boven de Mont d’or vanwege het heerlijke boeren karakter. De Vacherin fermier heeft dezelfde fluwelen structuur als de Mont d’or en is net zo elegant, wanneer deze de juiste rijpheid heeft. Het grote verschil is dat je bij de Vacherin fermier het ambacht terug proeft. Je proeft een heerlijke notenmelange, kenmerkend voor een Alpen kaas. Daarbij doet de smaak van de kaas het seizoen eer aan, mooie tonen van paddenstoelen, en ook komt er een heerlijke dennengeur naar voren.