De Cantal zit al een aantal jaar bij ons in het assortiment, maar kent vele variaties. Niet alleen als het gaat om kaas maken, maar ook om rijping, smaak en het verhaal van de boer. In dit geval bieden wij de Cantal Laguiole. De productie van de Cantal gaat ver terug. Vroeger werden de kazen lang bewaard, omdat het een seizoensgebonden productie was. Dankzij de verfijnde koeltechnieken in het productieproces, kan de kaas nu ook al jong gegeten worden.
n
nDe normale Cantal heeft een rijping van minimaal twee maanden, maar de Cantal Laguiole wordt door de lokale bevolking ook wel een ‘kelderkaas’ genoemd, omdat de kaas gedurende de lente en zomer in de kelders blijft liggen. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk, heeft een minimale rijping van vier maanden en is te herkennen aan de bruine schil met een licht oranje vloed. De pâte van de kaas is soepel, smeltend, maar geeft bij sommige proevers zelfs een kleine tinteling op de tong. De Laguiole ligt wat hoger in z’n zuren en heeft smaaknuances van vers hooi tot droge hazelnoot. De kaas doet het niet alleen ontzettend goed op het plateau, maar kan ook uitstekend gebruikt worden om mee te koken. Een fijne souffle, zelfgemaakte gougeres of smeltend over een stuk kalfsvlees… Heerlijk!