Net als de Rogue River Blue is de Smokey Blue een beetje een vreemde eend in de bijt‚Ķ Ons assortiment aan kazen is gebaseerd op Europese boeren, maar voor de wereldkampioen van 2019/2020 bij de World Cheese Awards maken wij eens per jaar graag een uitzondering. Als de herfst is begonnen zorgen de koelere temperaturen en het natte weer in de Rogue Valley voor een hernieuwde groei van diverse grassoorten en kruiden. De Rogue Valley ligt in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Oregon. De koeien die daar grazen geven, rond deze tijd van het jaar, een heerlijk volle smaak melk met diverse aroma‚Äôs van verse kruiden. Na het melken van de koeien en het maken van de kaas wordt de Smokey Blue 9 tot 11 maanden gerijpt in de grotten. Hier ligt de luchtvochtigheid wat hoger en de temperatuur lager, waardoor de kaas zijn vocht kan behouden en kracht kan ontwikkelen. Vervolgens wordt de kaas urenlang koud gerookt boven hazelnootschalen. Door dit proces krijgt de kaas unieke aroma’s van vanille, broodpudding en gekonfijt spek. Je proeft pittig-zoete smaken van honing, appel en nectarine, plus een milde “blauwe” afdronk.
n
nDe textuur van de Smokey Blue is romig, boterachtig, maar heeft ook een kruimelige structuur met milde tannines. De Smokey Blue kan heerlijk worden geserveerd met brosse noten of gekonfijt fruit. We combineren de kaas met wat stevigere wijnen, zoals een gerijpte cabernet franc of zinfandel. Maar een witte wijn met een klein beetje zoetheid of een Amerikaanse whisky doet het ook uitstekend!