De romigste Gorgonzola die u ooit zult proeven. Over de oorsprong van de Gorgonzola doen veel mythes de ronde. Velen, en zo ook wij, geloven dat de kaas zijn naam dankt aan het gelijknamige plaatsje in Lombardije. Tijdens de tocht van en naar de bergtoppen, raakten de koeien zo vermoeid, dat zij een pauze moesten houden, net buiten de plaats Gorgonzola. Hierdoor werden de inwoners van dit gebied 2 keer per jaar overspoeld met verse melk. De inwoners besloten om van de overtollige melk kaas te gaan maken, in eerste instantie Stracchino, vernoemd naar de vermoeide koeien (stracca = moe). Daarna bleef er nog steeds veel rijke melk over en besloot men de wrongel van de wei te scheiden. Vervolgens werd de wrongel in linnen doeken opgehangen om te draineren. Hierna werd de wrongel in een vorm gedaan en met rust gelaten. Vanzelfsprekend ontstond er na verloop van tijd een natuurlijke schimmel die zich door de kaas verspreidde. In die tijd maakten mensen zich hier geen zorgen om en werd de kaas gewoon gegeten. De kaas werd een groot succes. In de loop der jaren is het recept voor gorgonzola doorontwikkeld en zijn er verschillende varianten ontstaan. 
Deze Gorgonzola Dolce (dolce = zoet) heeft een zeer milde smaak die neigt naar zoet. De structuur is ultraromig doordat de kaas niet met een pers geperst wordt en dus een minimum aan vocht verliest. De Gorgonzola Dolce is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk waar penicillium roqueforti aan wordt toegevoegd. Deze kaas is zeer geschikt voor mensen die blauwader-kazen net pas beginnen te waarderen. Ook kan er met deze kaas heel goed gekookt worden.