In de kaasmakerij van Smaakhoeve De Lochtenberg in Merksplas, net over de grens bij Baarle-Nassau, wordt de unieke Lochtenberger gemaakt volgens eeuwenoude traditie en eigentijdse technieken. De Lochtenberger is rauwmelks koeienkaas met een gewassen natuurkorst die ontstaat door inwerking van verfijnde culturen tijdens het rijpingsproces. De basis van deze lekkere kaas is kwaliteitsvolle melk, die van hun eigen kudde komt en op de boerderij gemolken wordt. De melk gaat nog op lichaamstemperatuur van de koe in de kaastobbe, waar stremsel en zuursel wordt toegevoegd. Na het stremmen wordt de wrongel op een zachte manier gesneden. De gesneden wrongel wordt in vormen gebracht, geperst en gepekeld. Het zout dat tijdens het pekelen indringt bevordert de natuurlijke korstvorming, de smaak en de bewaarbaarheid van de kaas. Nadat de kaas voldoende lang in het pekelbad heeft gelegen, start het rijpingsproces in rijpingskamers waar de temperatuur en de vochtigheid onder controle wordt gehouden. Tijdens het rijpen worden de kazen op Smaakhoeve De Lochtenberg dagelijks nog met zorg gewassen. De structuur van de Lochtenberger is heerlijk smeuiig en romig met een ivoorachtige pate. Een heerlijk lieflijk fruitig aroma met een zoetige nasmaak.
n
n
n
n