Quexio tetilla of queso tetilla betekent letterlijk vertaald kaastepel. Deze naam dankt de kaas uiteraard aan zijn bijzondere vorm. De kaas wordt al sinds begin 1800 gemaakt in de regio Galicië noord/west Spanje in de provincie A Coruña. De koeien die de melk voor deze kaas produceren zijn de bruine Frisona en de blonde Gallega alpina. De kaas heeft een lichtgele met pekel gewassen korst, die dun en flexibel is. De binnenkant is een heerlijke, romige, volle pâte. De geur doet denken aan boter en volle melk. Qua smaak komt ook de boter subtiel naar voren en dan vergezeld met een aangenaam zuurtje en wat ziltigs. De kaas heeft ook het Spaanse keurmerk Denominacion de Orixe waardoor de kaas aan verschillende eisen moet voldoen, zoals bijvoorbeeld plaats en manier van productie. De legende over deze kaas gaat als volgt: in dezelfde streek gelegen plaats Santiago de Compostella staat de prachtige kathedraal Portico de la Gloria. Aan de buitenkant van de kathedraal is met beelden de prachtige scene afgebeeld waarin Danielino ondeugend glimlacht naar koningin Esther die afgebeeld werd met volle ronde borsten. Volgens velen was dit nou eenmaal het figuur van Esther, maar de conservatieve bisschop was geschokt en gaf opdracht aan de beeldhouwer om de borsten te verkleinen. Het verhaal gaat dat de bevolking van Galicië dit belachelijk vond en uit protest dus tepels aan hun kazen voegde. Sindsdien zijn de kazen een toonbeeld voor de identiteit van Galicië en voor de verminkte borsten van Esther….