Dit heerlijke kaasje komt uit het dorp Saint Marcellin in de streek Dauphiné, Zuidoost Frankrijk. De Saint Marcellin werd in de 13de eeuw al geproduceerd, maar toentertijd nog van rauwe geitenmelk. In de 18de eeuw werden de kuddes geiten grotendeels vervangen door koeien, omdat zij meer melk produceerden. Op dat moment werd besloten om voor productie rauwe koemelk te gebruiken en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval. Toen de spoorwegen in 1864 werden uitgebreid en er een station in het dorp Saint Marcellin werd gebouwd kreeg de verkoop van dit kaasje een echte boost. Op deze manier kon de kaas heel makkelijk verspreid worden door heel Frankrijk. Sinds korte tijd is de procedure om een AOC benaming voor de kaas te krijgen in gang gezet. De aanvraag is ingediend en de productiewijze en streek waar de melk vandaan moet komen zijn al omschreven. De Saint Marcellin mag dan klein van formaat zijn, maar de kaas bevat enorm veel smaak. Tinten van hazelnoot met een fruitige ondertoon in combinatie met zijn bijzonder romige structuur zorgen voor een mooie smaakbeleving.