Masterclass RIJP! (Oude kazen)

Ja, je leest het goed, twee gerijpte (misschien wel berijpte) heren gaan voor jullie een drievoudige masterclass ten uitvoering brengen. Onno Kleyn en René Zanderink zijn allebei de eerbiedwaardige leeftijd van 65 gepasseerd en willen nu een tegenwicht aan vers bieden. Veel van de fijnste, heerlijkste, eerbiedwaardigste voedingswaren zijn gerijpt. Soms maar kort – weken – soms maanden of jaren lang. Wat gebeurt er in die tijd? We gaan ernaar op zoek, theoretisch en proevend. Zijn traag gerijpte kazen, hammen, sardientjes (!) en wijnen lekkerder dan verse? Niks menselijks is ons vreemd en daarin zit ook de crux: eten laten rijpen is menselijke cultuur in optima forma; in de natuur komt het afgezien van fruit niet voor (een jakhals of gier bevragen naar de smaak van een twee dagen in de Serengeti-zon gestoofde antilope is helaas niet mogelijk).

Daarom gaan we jullie op drie donderdagavonden in de voorzomer in het Kaasfort Amsterdam een impressie geven van wat wij rijping vinden. Kom proeven, laat je mening horen, geniet en steek wat op.

Doe je mee? Tickets, €47,50 euro per persoon per avond, (Slow Food Leden €10,- korting), en voor een totaalpakket 3 x €40,00 = €120,00 (Slow Food-leden €100,-).

Tijd: 19.00 – 22.00 uur

Oude kazen
Op donderdag 1 mei staan oude kazen centraal. Hoe oud kan een kaas worden, hoe lang blijft deze nog lekker? Waarom laten de producenten deze dan niet zelf rijpen maar heb je daar speciale affineurs voor nodig? En welke dranken passen daarbij? Wellicht eau de vie? In ieder geval proeven we die avond Boeren Goudse Oplegkaas en traditionele Leidse komijnekaas met sleutels van enige jaren oud (uit de Ark van de Smaak). Halen we de zes jaar?

Rijpe hammen
Op donderdag 15 mei gaan de heren het hebben over rijpe hammen. Hoe oud kan een ham worden, waarom is er dan nooit sprake van oude ham? Op deze avond gaan we proeven: minstens 12 maanden oude naegelholt (uit de Ark van de Smaak), Limburgse platenham, twee verschillende Parmahammen (12 versus 24 maanden) en twee Spaanse Serrano hammen (ook 12 en 24 maanden) en tot slot de Bellota ham van met uitsluitend eikels gevoerde dehesa varkens. Dit alles begeleid door heerlijke appelige, zeg maar belegen ciders en sherries.

Niet-verse vis
Op donderdag 19 juni proeven we niet-verse vis. Kun je vis ook oud laten worden? Laten rijpen? Wat gebeurt er dan in dat blikje? Zit toch potdicht? In diverse landen zijn de vintage sardines in blik in zwang. Wij gaan deze avond vier verschillende jaargangen van ingeblikte sardientjes proeven met fantastische ‘vette’ Rueda wijnen. En tot slot proeven we van de zwavelachtige surströmming (uit de Zweedse Ark van de Smaak).

Aanmelden





Regulier ticket - Masterclass RIJP! (Oude kazen) op 01-05-2025 (per persoon)
€ 47,50
Slow Food lid ticket - Masterclass RIJP! (Oude kazen) op 01-05-2025 (per persoon)
€ 37,50
Regulier ticket - Masterclass RIJP! (Rijpe hammen) op 15-05-2025 (per persoon)
€ 47,50
Slow Food lid ticket - Masterclass RIJP! (Rijpe hammen) op 15-05-2025 (per persoon)
€ 37,50
Regulier ticket - Masterclass RIJP! (Niet-verse vis) op 19-06-2025 (per persoon)
€ 47,50
Slow Food lid ticket - Masterclass RIJP! (Niet-verse vis) op 19-06-2025 (per persoon)
€ 37,50
Totaalpakket regulier - Masterclass RIJP! voor 3 avonden
€ 120,00
Totaalpakket Slow Food leden - Masterclass RIJP! voor 3 avonden
€ 100,00




Whatsapp button